Tervehdys hyvä Pride-väki! Mahtavaa nähdä teidät kaikki ottamassa osaa tähän tapahtumaan. Olen Sami Kumpulainen ja Kuopion vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajana yksi tapahtuman järjestäjistä. On ollut mahtavaa havaita kuinka eri poliittiset nuorisojärjestöt ovat voineet yhdessä ideoida ja toimia tärkeän asian eteen. Minä uskon yhteistyöhön yli puoluerajojen ja tämä tapaus on ollut hieno osoitus siitä, miksi siihen kannattaa uskoa. Erityiskiitos kuuluu lukuisista käytännön järjestelyistä vastanneelle demarinuorten järjestösihteeri Pauliina Ryökkäälle. Eiköhän anneta kaikki Pauliinalle aplodit!

Pride on tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, rakkauden ja ihmisoikeuksien juhlaa. Viesti on yksinkertainen: samat oikeudet kuuluvat kaikille –  myös sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Osa ihmisistä ihmettelee, mitä oikeuksia ja mahdollisuuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä vielä puuttuu. Tässäpä muutamia, jotka löytyvät osoitteesta yhdenvertaisuus.fi:

Henkilö ei uskalla tuoda samaa sukupuolta olevaa partneriaan työyhteisön tietoon, koska pelkää syrjintää

Homoseksuaaleihin kohdistuu viharikollisuutta

Seksuaalivähemmistöihin kuuluva nuori/ aikuinen joutuu kuuntelemaan loukkaavia vitsejä koulussa/työpaikalla

Tämän kaiken pitää loppua.

Lisäksi valtiomme ei tunnista muunsukupuolisia juridisesti, vaan asiakirjoissa heidät pakotetaan miehiksi tai naisiksi. Translain uudistus on tulossa, mutta sekin näyttää jäävän epäoptimaaliseksi: juridisen sukupuolen vahvistamisen ikärajaksi on tulossa 18 vuotta, vaikka esimerkiksi Norjassa raja on 16 ikävuodessa.

Työtä yhdenvertaisemman huomisen ja ihmisoikeuksien eteen siis riittää. Nyt aionkin vedota erityisesti kaikkiin teihin poliittisiin nuorisojärjestöihin ja muihinkin paikallaoleviin: vaatikaa kuopiolaisilta päättäjiltä konkreettisia toimenpiteitä. Pride-liputus olisi hyvä alku. Tämä korjausliike vaatii hyvän elämän pääkaupungilta varsin vähän.

Olen kuitenkin toiveikas tulevaisuuden suhteen. Lukion opettajana olen saanut todistaa, kuinka empaattisia ja valveutuneita nuoret ovat. Tämä näkyy poliittisissa nuorisojärjestöissäkin, jotka ovat emopuolueitaan uudistusmielisempiä. Pidetään tästä kiinni.
Opetetaan toisiamme, kuunnellaan toisiamme ja tehdään yhdessä huomisesta parempi meille kaikille. Kiitos ja mahtavaa Pridea!