Kuka Sami?

Tervetuloa ja mukava nähdä sinut täällä! Olen 30-vuotias filosofian maisteri ja opettaja (FM) Kuopiosta. Toimin Kuopion vihreiden puheenjohtajana ja vihreiden kaupunginvaltuutettuna Kuopion kaupunginvaltuustossa.

Intohimoni oppia ihmisistä ja heidän luomista rakenteistaan on kuljettanut minut reilussa neljännesvuosisadassa pulpetista luokan eteen. Ammatillisena ja poliittisena ponnistuslautanani toimii laaja tutkintoni, johon kuuluu opintoja muun muassa historiasta, taloustieteestä, filosofiasta, elämänkatsomustiedosta, läntisestä teologiasta ja kasvatustieteestä.

Iisalmesta maailmalle lähteneenä ja Kuopioon parin mutkan kautta päätyneenä savolaisuus on vahva osa identiteettiäni, joskin opiskelukaupungillani Jyväskylällä on aina paikka sydämessäni. Keski-Suomen maakuntakeskukseen voidaan ajoittaa myös puoluepoliittisen matkani alku, sillä liityin Vihreisiin vuonna 2017 voidakseni vaikuttaa puolueen puheenjohtajan valintaan.

Määrittelen itseni sosiaaliliberaaliksi. Kannatan siis sitä, että valtio turvaa kansalaisten elämän perusedellytykset ja mahdollisuuksien tasa-arvon, mutta antaa muutoin ihmisten toimia mahdollisimman vapaasti. Ajatteluani ohjaa periaate, jonka mukaan mitä tahansa tulee saada tehdä, kunhan ei vahingoita muita tai rajoita heidän oikeuksiaan. Suomi on tässä suhteessa hyvä maa, mutta töitä riittää edelleen.

Otan rohkeasti kantaa tärkeiksi katsomieni asioiden puolesta. Kun Kuopiossa loppuvuodesta 2021 esitettiin maksuttoman ehkäisyn lopettamista, järjestin KuViOn (Kuopion vihreät nuoret ja opiskelijat) puheenjohtajana mielenosoituksen lopettamispäätöksen estämiseksi. Somekampanja tuotti tulosta, sillä jo ennen mielenosoituksen järjestämistä kaupunginhallitus lisäsi maksuttoman ehkäisyn säilyttämisen talousarvioesitykseensä. Osallistuin myös kesällä 2022 näkyvästi Pride-tapahtuman järjestämiseen Kuopiossa.

Olen tieteen ja teknologian vihreiden jäsen, mikä on kannanottoni avoimeen, tutkimukseen pohjaavaan tietoon perustuvan päätöksenteon puolesta. Olipa kyse sitten kouluverkkoratkaisuista tai kunnan ruokahankinnoista, on saatavilla olevan tiedon pohjalta tehtävä eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävin kokonaisratkaisu.