Kuopion Vihreät Nuoret ja Opiskelijat järjestivät mielenosoituksen maksuttoman ehkäisyn säilyttämiseksi Kuopiossa 20.11.2021. Juonsin mielenosoituksen ja pidin siellä oheisen puheen:

Tervehdys kaikki paikalle saapuneet, on ilo nähdä noin monta teistä paikalle etenkin, kun kyse on nuorille ja nuorille aikuisille tärkeästä asiasta, maksuttomasta ehkäisystä. Minä olen Sami Kumpulainen, Kuopion Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden puheenjohtaja ja varavaltuutettu. Kuopion Vihreät nuoret on järjestänyt tämän tilaisuuden lähettääkseen kaupungin päättäjille viestin, ettei nuorilta leikkaaminen ole kestävää politiikkaa. Lokakuussa nimittäin näytti siltä, että kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä Kuopiossa käytössä ollutta nuorten maksutonta ehkäisyä esitettiin lopetettavaksi. Saatuamme tiedon tästä päätimme järjestää tämän mielenosoituksen, sillä mielestämme tällainen päätös olisi kertakaikkisen väärä.

Maksuttoman ehkäisyn hyödyt ovat kiistattomat. On suomalaistakin tutkimusnäyttöä siitä, että nuorten pitkäaikainen maksuton raskauden ehkäisy vaikuttaa raskaudenkeskeytysten määrään laskevasti. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20 – 24-vuotiaiden ikäryhmässä eli juuri siinä ikäryhmässä, jolle Kuopiossakin maksuton ehkäisy on kohdennettu. Raskaudenkeskeytyksillä on raskaat taloudellidet ja ennen kaikkea psykologiset kustannukset, jolloin 200 000 euroa vuodessa Kuopiolle maksava maksuton ehkäisy on siihen nähden halpa hinta.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisessa on kyse myös sosiaalipolitiikasta ja seksuaalioikeuksista. Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen perusoikeus ja se kuuluu ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Näin ollen ei voi olla niin, että monien nuorten ja opiskelijoiden haastava taloudellinen tilanne estää vastuullisen seksuaalisuuden toteuttamisen. 250 euron kuukausittaisella opintorahalla kituuttavalle opiskelijalle maksuton ehkäisy on tärkeä taloudellinen tuki.

Näiden faktojen valossa ajattelen henkilökohtaisesti niin, että maksuttoman ehkäisyn lopettamisen sijaan sen käyttöä tulisi pikemminkin laajentaa. Yksi mahdollisuus vaikuttaa tähän ovat tammikuun aluevaalit, joissa voi äänestää esimerkiksi Pohjois-Savon kattavaa maksutonta ehkäisyä kannattavaa ehdokasta. Edessänne näette yhden sellaisen.

Kuopion Vihreät Nuoret on tietoinen siitä, että kaupunginhallitus päätti esittää lähes yksimielisesti maksuttoman ehkäisyn säilyttämistä. Tämä on erittäin hyvä uutinen ja osoitus siitä, että tämänkin mielenosoituksen viestiä kuultiin jo ennen kuin ehdimme kokoontua. Halusimme kuitenkin pitää tämän tilaisuuden, koska kaupunginhallituksen esitys ei yksin riitä: esitys on vielä hyväksyttävä kaupunginvaltuustossa. Siksi on tärkeää, että valtuutetut kuulevat viestimme ja ymmärtävät, kuinka tärkeästä asiasta on kyse.

Nuoret ansaitsevat, että heitä kuunnellaan ja heidän oikeutensa otetaan huomioon. Kun otetaan huomioon ne sadat tykkäykset somessa, tieteellinen näyttö asian puolesta ja vihreiden, vihreiden nuorten, mutta myös yli puoluerajojen ulottuva tuki asialle, on viestimme harvinaisen selvä: STOP MAKSUTTOMAN EHKÄISYN LOPETTAMISELLE!