Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.
Savilahden hanke on tärkeä ja hyödyttää lukuisia eri toimijoita. Tapahtuma- ja liikunta-ala ovat tärkeitä. Väestönsuojelu on tärkeää. Kritiikkini tässä puheessa kohdistuu kustannuksiin ja niiden vaikutuksiin. Savilahden hankkeen piti maksaa alun perin n. 23 miljoonaa euroa. Hinta nousi jo viime valtuustokaudella yli 10 miljoonaa ja nyt edessä on toinen suunnilleen samansuuruinen hinnannousu. Nämä ovat valtavia summia, eikä hinnannoususta varmaankaan kukaan tässä salissa iloitse. On kuitenkin ihmeteltävä ja moni kuntalainen ihmettelee, että meillä ei ollut laittaa muutamia kuukausia takaperin koulutukseen muutamaa sataa tuhatta tai tahtoa vähentää hakkuita muutaman sadan tuhannen euron arvosta. Nyt kun puhutaan miljoonista, on mielestäni reilua, että asiasta käydään keskustelua.

Ymmärrän varsin hyvin, että kyse on investoinnista. Hanke kytkeytyy kyllä joihinkin kunnan ydintoimintoihin, kuten koulutuksen järjestämiseen, mutta liikunta- ja tapahtuma-asiat, vaikka tärkeitä ovatkin, eivät edusta kunnan lakisääteisten tehtävien kovaa ydintä. Siksi pidän erittäin ongelmallisena, mikäli joudumme kustannusnousujen takia tilanteeseen, jossa kunnan ydinpalveluiden tarjoaminen tai niihin liittyvien investointien rahoitus vaarantuu. Koulutuspuolella, joka edustaa pakollisia palveluita, on tiedossa yli 200 miljoonan edestä investointeja. Haluaisin siis päättäjänä ennen päätöksen tekemistä tietää, millaisia vaikutuksia tällä on muihin investointeihin tai palveluihin. Siksi äänestin tyhjää.