Kuopion Elokapina järjesti Kuopion torilla mielenosoituksen 27.9.2022 Translain kiirehtimiseksi. Pidin tapahtumassa puheen seuraavan puheen:

”Hyvät kuulijat! On mahtavaa päästä puhumaan teille, jotka välitätte ihmisoikeuksien toteutumisesta ja haluatte lisätä suomalaisten vapautta elää omannäköistään elämää. Minä olen Sami Kumpulainen, yhteiskunnallisten aineiden opettaja täältä Kuopiosta. Lisäksi toimin vihreiden kaupunginvaltuutettuna ja olen ehdolla eduskuntavaaleissa.

Translain uudistus on yksi hallituksemme tärkeimmistä toimista ihmisoikeuksien edistämseksi. Kuten monet teistä jo tietävätkin, nyt ollaan tekemässä muun muassa seuraavia toimia:

⚧ Sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edellytä enää todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä.

⚧ Vanhemmat voivat muuttaa väestötietojärjestelmän tietoihin nimikkeensä vastaamaan vahvistettua sukupuoltaan äidiksi tai isäksi.

⚧ Henkilötunnuksista tehdään sukupuolineutraalit.

Kehitettävää kuitenkin jää. Sukupuolen juridinen vahvistaminen näyttää tulevan toistaiseksi mahdolliseksi vasta täysi-ikäisenä eli 18-vuotiaana.
Tämä ei ole ollut vihreiden tavoite, vaan olemme tavoitelleet 16 vuoden ikärajaa. Hallituspuolueista ainakin keskusta on suhtautunut tähän kriittisesti ja eduskunnalle annettu translakiesitys onkin kompromissi.

Myös intersukupuolisten lasten tarpeeton kosmeettinen kirurgia tulisi kieltää ja sukupuolen vahvistamisen tulisi onnistua pelkällä ilmoituksella, sillä identiteetti on jokaisen yksityisasia.

Vihreät minä mukaan lukien on seuraavalla hallituskaudella sitoutunut parantamaan transihmisten hoitojen saavutettavuutta ja lisäämään lainsäädäntöön kolmannen sukupuolen sukupuolen moninaisuuden tunnustamiseksi.

Ihmisoikeudet ovat meidän kaikkien asia. On mieletöntä jarruttaa sellaisia uudistuksia, jotka eivät vahingoita ketään tai ole keltään pois, vaan päinvastoin mahdollistavat hyvinvoinnin yhä useammalle. Siksipä tarvitsemmekin translain. Nyt.”