Oheinen mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa torstaina 23.2.2023

Pride-liputuksella Kuopio osoittaa suvaitsevaisuutta

Kuopion valtuusto on sitoutunut edistämään suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Yhteisen julistuksen mukaan jokainen on yhdenvertainen riippumatta henkilön rodusta, väristä sukupuolesta, kielestä, uskonnosta, poliittisesta tai muusta mielipiteestä, kansallisesta tai yhteiskunnallisesta alkuperästä, omaisuudesta, syntyperästä tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Tulevana perjantaina tulee vuosi täyteen Venäjän aloittamasta laittomasta hyökkäyssodasta. Solidaarisuuden ja myötätunnon eleenä Kuopion kaupunki nostaa kaupungintalon salkoon Ukrainan lipun.

Aivan vastaavasti, Pride-liputus on ele, jolla kaupunki osoittaa teoillaan toimivan valtuuston yhteisesti hyväksymän tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden julistuksen mukaisesti. Asiasta päätettiin viime maanantaina kaupunginvaltuustossa äänin 42-9, kuuden valtuutetun äänestäessä tyhjää.

Liputtamista vastustaneet ovat vaatineet, että liputtaminen pitäisi tehdä Suomen lipulla Pride-viikon ulkopuolella. Kukaan valtuutetuista ei kuitenkaan vastustanut Ukrainan puolesta liputtamista nimenomaan Ukrainan lipulla.

Valtuustossa on esitetty väitteitä, että liputtaminen eri asioiden puolesta lähtisi jotenkin käsistä. Olemme vahvasti eri mieltä. Ihmisarvon ja hyväksyttävyyden tunnustus ei ole keneltäkään pois!

Kannatamme lämpimästi Pride-liputusta ja näemme, että Kuopion kaupungilta olisi paljon suurempi kannanotto, mikäli olisimme päättäneet olla liputtamatta. Elämme suvaitsevaisessa kaupungissa, jossa meillä kaikilla on jakamaton ihmisarvo.

Perjantaina kaupungintalolla liputetaan Ukrainan puolesta. Olemme tästä erittäin ylpeitä! Aivan yhtä ylpeitä olemme kotikaupunkimme Kuopion puolesta, kun se liputtaa aikanaan Pride-viikolla ja nimenomaan käyttäen Pride-lippua.

Harri Auvinen, kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja (vihr.)

Sami Kumpulainen, kaupunginvaltuutettu, kansanedustajaehdokas (vihr.)