Hyvät kuulijat! Mahtavaa nähdä teitä täällä tänään harjoittamassa perusoikeuttanne.

Kuopion vihreät osallistuu tälle marssille, koska vihreät ei puolueena hyväksy lukuisia hallituksen tekemiä talouspoliittisia linjauksia ja päätöksiä. Turhauttavinta on, että mitään näistä ei olisi pakko tehdä. Koulutuksesta, sosiaalihuollosta tai kolmannelta sektorilta ei tarvitisi leikata, eikä ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vesittää. Kyse on arvovalinnoista ja siitä, kuunnellaanko asiantuntijoita.

Hallitus on toistaiseksi tehnyt varsin huonoja arvovalintoja ja kerron tässä lyhyesti, mitä voitaisiin tehdä toisin.
Hallitus leikkaa sosiaalihuollon paveluista 100 miljoonaa euroa. Tämä voitaisiin perua, jos puunpolton verotuista leikattaisiin 100 miljoonaa.

Kehitysyhteistyöstä leikataan 100 miljoonaa. Samalla meillä ei ole lentoveroa, jonka säätäminen toisi meille helposti 150 miljoonaa euroa. Tällä lentoverolla ei ainoastaan kuitattaisi kehitysyhteistyön leikkausta, vaan estettäisiin myös toisen asteen palaaminen osittain maksulliseksi, sillä kyseisen leikkauksen tuotto on surkeat 12 miljoonaa.

Hallitus nostaa sähköautoilun verotusta 46 miljoonalla ja alentaa samalla bensaveroa 168 miljoonalla.

Hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta 100 miljoonaa. Vihreät leikkaisi 100 miljoonaa turpeen verotuesta.

Kaupan päälle hallitus kieltäytyy leikkaamasta reilulla kädellä turkistarhauksen, raviurheilun ja maakuntalentojen tukia. Kaivosveron korotus on surkea viisi miljoonaa, vaikka kyse on kansallisomaisuutemme myymisestä ja merkittävistä ympäristöhaitoista. En käsitä, miksevät itseään isänmaalliksi tituleeraavien hallituspuolueiden jäsenten hälytyskellot soi. Suomi myydään pilkkkahintaan.

Hyvät kuulijat! Kuten huomaatte, meillä on vaihtoehtoja. Hallituksen huonot valinnat eivät ole luonnonlaki, vaan joukko vääriä valintoja. Näytetään yhdessä tänään, että hallitus on mokaamassa, ja että me vaadimme kansalaisina parempaa.
Ilmaston, ympäristön, nuorten ja tavallisten suomalaisten puolesta näköalattomuutta vastaan!