Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 18.4.2023
Vihreiden vaalitappio puhututtaa nyt paljon. Syitä on etsitty puheenjohtajasta, helsinkikeskeisyydestä ja ilmastoteemojen tulosta osaksi muidenkin puolueiden ohjelmia. Myös Savon Sanomat otti pääkirjoituksessaan (SS 12.4.) asiaan kantaa peräänkuuluttamalla maakuntien kuuntelemista.
Katson, että kyseinen kirjoitus osuu aivan oikeaan siinä, että ihmisten arkisia huolia tulee kuunnella. Monia huoletti vaalikentillä valtiontalouden tasapaino, oma polttoainelasku tai metsänomistajien asema. Nämä teemat ovat haastavia jo itsessään, mutta vielä haastavammaksi niistä keskustelemisen tekee se, että linjoistamme liikkuu valtavasti vääristeltyä ja virheellistä tietoa.
Olen muun muassa saanut lukuisia kertoja kuulla, kuinka haluamme kieltää metsien talouskäytön, autoilun ja lihansyönnin. Väitteet ovat täysin absurdeja. Kaikkien noiden kohtuullistaminen olisi hyvästä, mutta kohtuutta on vaikeaa myydä kärjistävän kuplautumisen ja sitä edistävien algoritmien aikakautena. Me haluamme kyllä kuunnella, mutta jotkut eivät selvästi halua, että meitä kuunnellaan.
Maaseudusta tai luonnosta emme kuulemma ymmärrä mitään, koska olemme cityvihreitä ja talouttakin osaamme lähinnä tuhota. Jopa rakas maakuntalehtemme syyllistyy näiden mielikuvien vahvistamiseen jakamalla meitä maakuntien järkivihreisiin ja kaupunkien cityvihreisiin. Vaikka puolueessamme onkin erilaisia ihmisiä, meitä kaikkia yhdistää rakkaus luontoa kohtaan. Ilmaston lämpenemisen nopeus tai luontokadon tahti ovat epämiellyttäviä tieteellisiä tosiasioita, joista huolestumisen leimaaminen alarmismiksi ei edistä kenenkään hyvää.
Vetoan toimitukseen myös siinä, että vihreiden leimaaminen huumemyönteiseksi puolueeksi lopetetaan. Kannabiksen laillistamisen tavoitteena on säännellä kyseistä päihdettä ja siten vähentää haittoja. Kukaan tuskin tosissaan väittää, että alkoholin sääntelyä kannattavat ovat viinamyönteisiä. Olipa kyse sitten huumeiden käytön dekriminalisoinnista, käyttöhuoneista tai kannabiksen sääntelystä, kyse on tutkitusti haittoja vähentävän mallin edistämisestä tilanteessa, jossa suomalaisten nuorten huumekuolleisuus on Euroopan kärkeä. Ratkaisuja tarvitaan pelkän moraalipaniikin sijaan.
Kaikessa edellämainitussa palataan viestintään ja kommunikaatioon. Väärinkäsityksiä ja viholliskuvia syntyy, kun meitä määrittelevät pääasiassa muut kuin me itse. Meidän on puolueena onnistuttava kiteyttämään paremmin viestimme. Sitä päästään tekemään kesäkuusta alkaen uuden puheenjohtajan voimin.
Sami Kumpulainen
Kuopion vihreiden puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu