Tervehdys hyvä Pride-väki! Mahtavaa nähdä teidät kaikki ottamassa osaa tähän tapahtumaan. Kiitos Pohjois-Savon Setalle, tapahtuman yhteistyökumppaneille sekä kaikille teille jotka olette tulleet tänne näyttämään, että rakkaus voittaa. Tee teette tämän tapahtuman, joten olkaa hyvä ja antakaa itsellenne isot aplodit!
Olen Sami Kumpulainen, Kuopion vihreiden pj ja kaupunginvaltuutettu. Kiitän mahdollisuudesta tulla puhumaan, sillä juuri nyt on meneillään monta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalta tärkeää asiaa, jotka haluan nostaa esiin.

Vaikka meille täällä paikalla oleville lienee selvää, että samat oikeudet kuuluvat kaikille sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, ei yhdenvertaisuus toteudu täysin meillä saati Euroopassa. Eurovaalien virallinen äänestyspäivä on huomenna ja haluan nostaa muutaman tosiasian esiin muistuttaakseni, miksi teidän kaikkien ääntä tarvitaan.

Uskokaa tai älkää, meillä on EU-maita, joissa sateenkaariväestöllä ei ole minkäänlaista lain suojaa. EU:lla on 27 jäsenmaata, mutta vain 21 on tasa-arvoinen avioliittolaki. Vain Saksa, Kreikka, Espanja, Portugali, Islanti ja Malta kieltävät intersukupuolisten lasten tarpeettomat kiruegiset toimenpiteet. Vain 11 maassa transsukupuolisilla on oikeus määritellä juridinen sukupuolensa itse. Sateenkaariväestön kokoontumisvapaus on uhattuna tai rajoitettu 13 maassa. Eheytyshoidot on kielletty vain 10 maassa.

Ja vaikka Suomi on monien edellä mainittujen osalta keskimääräistä parempi maa sateenkaariväelle, on riittää meilläkin työmaata. Esimerkiksi juuri äsken mainitsemani eheytyshoitojen kieltäminen on vastatuulessa Suomessa.
Tutkimustiedon mukaan seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole muokattavissa, vaan eheytyshoidolle altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja aiheuttaa kärsimystä.

Hallitus aikoo silti vain ”selvittää” asiaa, vaikka asiaa on käsitelty kahdella edellisellä eduskuntakaudella ja Norjasta, joka on kieltänyt eheytyshoidot, saataisiin helposti apua, jos vain haluttaisiin. Kyse on tahdosta, jota ei hallituksella kokonaisuutena ole selvästikään riittävästi.

Meillä on siis vielä paljon tehtävää. Eheytyshoitojen kiellon uupumisen lisäksi kolmatta juridista sukupuolta ei ole Suomessa otettu käyttöön ja vihamieliset asenteet tuottavat jatkuvasti aivan tarpeetonta pahoinvointia ja vähemmistöstressiä. Näin ei saa jatkua.
Eurovaalit ovat oikea paikka vaikuttaa siihen, että yhdenvertaisuus toteutuu koko EU:n alueella, myös Suomessa. Muista käyttää ääntäsi.

Parannetaan maailmaa yhdessä! Rakkaus kuuluu kaikille! Kiitos!